Popüler Yayınlar

27 Mart 2012 Salı

Türk Dünyasına Adanmış Bir Ömür - ( Prof.Tuncer Baykara Mülakatı )


Dış Politika ve Diplomasi Kulübü Yöneticileri Ahmet Ceylan Ve İsa Uslu, Uşak üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Tuncer Baykara ile Türk Dünyası üzerine bir mülakat gerçekleştirmişlerdir..

Politik Psikoloji Derneği adına gerçekleştirilen mülakatın tamamını " http://www.ppd.org.tr/mulakat/66-turkdunyasinaadanmisbiromur " adresinde bulabilirsiniz..

Prof. Dr. Tuncer Baykara Hakkında


7 Temmuz 1940 tarihinde, Denizli'nin Acıpayam kazasının Yatağan Köyü'nde doğdu. Kısa bir süre Fen Fakültesi’nde okudu. Sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne girdi, 1966 yılında mezun oldu. Ord. Prof. A. Zeki Velidi Togan nezdinde doktora çalışmalarına başladı. 1967 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne girdi. 1968’de yeniden İstanbul'a dönerek doktorasını tamamladı (1971). Doktorasını "XI. Yüzyıla Kadar Türk Tarihinde Şehir" konusunda yaptı. 1972-73'deki askerliği sonrasında Ankara'da Hacettepe Üniversitesi'ne girdi; burada asistan, öğretim görevlisi ve doçent olarak çalıştı (1973-1987).



1987 tarihinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne 'Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Profesörü' olarak tayin edildi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve rektörlüğe bağlı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olarak çalıştı. Çeşitli kongre ve toplantılara katılmak üzere, Belçika, Japonya (üç ay), Tayvan, Almanya, Rusya, İsrail, Azerbaycan, Yunanistan, Fransa ve Kazakistan'a gitti.



Türk ve Dünya tarihiyle ilgili saygın çalışmalara imza atan Prof. Dr. Tuncer Baykara’ya, Kazakistan Büyükelçiliği tarafından “Kazakistan-Türkiye Dostluk ve İşbirliğini Geliştirme” madalyası ve beraatı verilmiştir. Kazakistan ve Kazak tarihiyle ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı madalyaya layık görülen Baykara’ya madalyasını Uşak Üniversitesi’nde düzenlenen törenle Büyükelçi Canseyit Tüymebayev takdim etmiştir.



İhtisas sahası: Türk hayatının iskan, yerleşme konuları; şehir ve şehircilik. Medeniyet ve kültür kavramlarının Türklerdeki durumu; Türk hayatının maddi kültür alanındaki durumu. Coğrafya ve özellikle tarihi Coğrafya; Anadolu'nun ve Türk ülkelerinin tarihi coğrafyası. XIX. ve XX. yüzyıllarda Türkiye Tarihi; tarihinin değişim süreci. Anadolu'daki Türk iskanının temelleri; Bizans'dan Türk devrine geçiş süreci ve bunun esasları.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder